close

pobierz filmy pl Home » » »

Ciasto francuskie

  • Please Wait
Reklama Google

Rogaliki z nutellą z ciasta francuskiego - KOTLET.TV

Link dodał:dona
Del
Reklama Google

Ciasto francuskie

Ciasto francuskie – rodzaj ciasta o specyficznej, warstwowej strukturze w postaci cieniutkich listków. Owa właściwość występuje dzięki dużej zawartości tłuszczu, umiejętnemu wałkowaniu i pieczeniu w wysokiej temperaturze. Ciasto francuskie otrzymuje się przez połączenie dwóch rodzajów ciast. Ciasto podstawowe, tzw. "grunt", przygotowuje się z mąki pszennej, jaj, soli i kwasu organicznego (octu lub kwasku cytrynowego). Drugim rodzajem ciasta jest ciasto maślane, złożone z masła z niewielkim dodatkiem mąki. Ciasto maślane należy ułożyć na cieście podstawowym tak, aby złożyć całość w kopertę. Całość rozwałkowuje się na grubość mniej więcej 2 cm, następnie składa na 4 warstwy i odstawia do schłodzenia. Rozwałkowywanie i składanie należy powtórzyć co najmniej 4 razy - nie więcej niż 6. Wałkowanie ciasta musi być przerywane chłodzeniem, gdyż ono właśnie powoduje zestalanie się tłuszczu w cieście.
Szybkie rogaliki z nutellą to świetny pomysł na wykorzystanie francuskiego ciasta. [Zaloguj się by zobaczyć link] również inne przepisy na szybkie desery
Reklama Google

Pobierz film

Ocena: 4.24/5 Głosów:11